Home » Zijn hardlopers doodlopers?

Zijn hardlopers doodlopers?

Het overgrote deel van de hardlopers zal hun doel nooit halen

Hardlopen is dé meest toegankelijke manier van sporten, door de lage kosten en de onafhankelijkheid van de openingstijden van een sportschool of sportvereniging. Je stapt de deur uit en je kan beginnen. Maar de meeste hardlopers die af willen vallen of fitter willen worden, halen hun doel op de lange termijn niet. Waarom is dat?

Zijn hardlopers doodlopers?

Afvallen met hardlopen werkt niet

Ik zal je vertellen waarom: we overschatten het aantal Calorieën dat we verbranden. Heel leuk dat je sporthorloge aangeeft dat je 500 kcal verbrand hebt met de activiteit, maar jouw lichaam zal dit verlies van energie de 24 uur na de activiteit willen compenseren. Je wordt onbewust minder actief. Je Non-Exercise Activity Thermogenesis (NEAT) daalt, waardoor een deel van die 500 kcal alweer teniet gedaan wordt. Je strijd tegen de kilo’s is helemaal gedoemd te mislukken wanneer je het gevoel hebt dat jouw sportprestatie een vrijbrief is om (iets) meer te gaan eten.

Daarnaast is hardlopen één van de meest blessuregevoelige sporten. Waar een ervaren marathonloper zijn of haar lichaam goed kent en daarmee goed weet waar de grens ligt, is dat vaak niet het geval bij een hardloper met een afslankdoel. Een blessure betekent een terugval. Wanneer je wilt dat hardlopen op de lange termijn bedraagt aan een gezond lichaamsgewicht, zal je het ook op de lange termijn moeten volhouden.

Fit worden met hardlopen werkt niet (goed genoeg)

Als je de tien kilometer een minuut sneller bent gaan lopen, dan ben je toch fitter? Jazeker, maar als jij fit wil zijn om te spelen met je kinderen, wat vaak korte inspanningen zijn met wisselende intensiteit, is 60 minuten op het zelfde tempo hardlopen misschien niet het ideale middel om dit doel te bereiken. Combineer dat met het feit dat hardlopen veel blessures geeft, wat consistent zijn bemoeilijkt, en je hebt het recept voor het falen van je plan. Ook het vrije karakter van hardlopen (het kan altijd en overal) zorgt er nog wel eens voor dat je een training uitstelt en uiteindelijk niet meer doet.

Zijn hardlopers doodlopers?

Hardlopen is geweldig

Als laatste wil ik zeggen dat ik groot fan ben van hardlopen. Dat kan je misschien niet uit het bovenstaande verhaal halen, maar het is heerlijk om in de buitenlucht je hoofd leeg te maken en tegelijkertijd te werken aan je gezondheid. Hardlopen kan zeker bijdragen aan een slanker lichaam. Hardlopen kan je ook zeker fitter maken. Maar helaas zie ik te veel mensen die met heel veel inzet uiteindelijk een nihil resultaat behalen. En dat is zonde!

Stel jezelf altijd de vraag: levert mijn inspanning het resultaat op dat ik voor ogen heb?

Is het antwoord nee? Dan heb je waarschijnlijk een slimmer plan nodig, niet een strenger plan.

Ik beantwoord graag je vragen. Stuur mij gerust een bericht!

Over de auteur:

Reinder van Moolenbroek

Reinder van Moolenbroek

Personal trainer bij Movement Lab

Meer blogs over hardlopen

2020-11-11T13:45:17+00:00

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant