Home » Hoe kies ik goede hardloopschoenen?

Hoe kies ik goede hardloopschoenen?

Op zoek naar nieuwe hardloopschoenen? Waar moet je dan eigenlijk op letten. Zijn dure schoenen eigenlijk het beste? En hoe beïnvloedt een schoen hoe jij hardloopt? In dit blog vind je het antwoord op die vragen. Én ik geef je vier factoren waar je zeker op moet letten bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen.

Hoe kies je goede hardloopschoenen?

Techniek boven schoenen

Het belang van schoenen wordt onder hardlopers heel groot gemaakt. Blessures komen door slechte of versleten schoenen, zo wordt er beweerd. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het voorkomen van blessures door schoenen (Bredeweg, 2014). De extreme focus op schoeisel in strijd tegen hardloopblessures leidt tot tunnelvisie.

Veel meer logische factoren die een blessure kunnen veroorzaken zijn: een matige hardlooptechniek, een te snelle opbouw in het schema of teveel kilometers hardlopen (hoog volume). Schoenen gaan blessures niet voorkomen, maar een goede hardlooptechniek wel. Stel in je prioriteiten altijd looptechniek boven de schoenen. Zorg daarom voor hardloopschoenen die je lekker vindt lopen en werk eerst aan je techniek. Koop geen dure op maat gemaakte schoenen voordat je hardlooptechniek op goed niveau is. Het is namelijk mogelijk dat je totaal anders gaat lopen wanneer je betere looptechnieken leert, waarbij je ander soort schoenen fijn vindt. Zo heb ik enkele jaren terug hardloopschoenen van 180 euro gekocht na een analyse in een hardloopspeciaalzaak. Daarna ben ik in mijn opleiding tot hardlooptrainer aan mijn techniek gaan werken. Het resultaat? Ik loop nu veel liever op mijn in de aanbieding gekochte Nike’s van nog geen 50 euro.

“Ik loop nu veel liever op mijn in de aanbieding gekochte Nike’s van nog geen 50 euro.”

Kijktip over de invloed van schoenen op de landing

Professor paleoantropologie Daniel Lieberman legt in deze video heel begrijpelijk uit wat schoenen met de landing doen.

Waar op letten bij het kopen van hardloopschoenen?

Elke hardloper zal zijn eigen voorkeuren blijven behouden wat schoenen betreft. Sommige kiezen voor het comfort wat een schoen met veel demping te bieden heeft. Anderen zwerenbij het gevoel van een minimalistische schoen. De volgende vier punten gelden voor alle hardlopers ongeacht persoonlijke voorkeur.

  1. Kies een schoen die in één keer lekker zit
  2. Koop hardloopschoenen iets groter dan normale schoenen. De voet kan iets naar voren schuiven tijdens het landen.
  3. De schoen moet nergens wrijving geven die blaren kan veroorzaken
  4. Tenen moeten vrij kunnen bewegen

Gebruikte bron

Bredeweg, S. (2014, 0 0). Onderzoek. Geraadpleegd op 22 maart 2020, van https://www.rug.nl/research/portal/publications/pub(247dbdf4-78ea-4b13-a56b-cff329d8566d).html

Over de auteur:

Reinder van Moolenbroek

Reinder van Moolenbroek

Personal trainer bij Movement Lab

Meer blogs over hardlopen

2020-11-11T13:50:27+00:00

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant