Home » Genetische aanleg voor overgewicht: kan dat?

Genetische aanleg voor overgewicht: kan dat?

Gewicht aankomen komt doordat je meer energie binnenkrijgt dan je gebruikt. Bij afvallen gebeurt precies het tegenovergestelde. Klopt, toch? Zeker! Maar er zijn uitzonderingen. Meer daarover lees je in dit blog.

Een genetische aanleg voor overgewicht: kan dat?

Wat is een genetische aanleg voor overgewicht?

Genetische aanleg voor overgewicht kan ervoor zorgen dat mensen makkelijk aankomen en dat ze er in sommige gevallen er geen invloed op hebben. Wij vinden het belangrijk om bewustzijn te creëren dat er mensen zijn die het echt heel moeilijk hebben om op gezond gewicht te blijven. Oordeel dus niet te snel. Dat zorgt er namelijk voor dat mensen met overgewicht een grotere kans hebben op depressie (Friedman et al., 2005, p. 908) en dat het voor hen lastiger is om een gezonde leefstijl vol te houden (Puhl, Moss-Racusin, & Schwartz, 2007, p. 22).

Genetische aanleg voor overgewicht: MC4-receptor defect en slecht functionerende schildklier

Een voorbeeld van een genetische aanleg voor overgewicht is het MC4-receptor defect. Deze aanleg zorgt ervoor dat het hongergevoel van mensen niet meer gestild kan worden. Dit wordt ook wel monogenetische obesitas genoemd. In dit geval is het heel lastig met een gezonde leefstijl op een gezond gewicht te blijven. Begeleiding door een medisch specialist op dit gebied is dan noodzakelijk. Gelukkig komen deze mutaties zeer zelden voor (UMCG, 2016).

Naast deze ernstige afwijking zijn er ook andere oorzaken die op gewicht blijven moeilijk maken. Een niet goed functionerende schildklier zorgt er bijvoorbeeld voor dat de stofwisseling traag is, waardoor je het moeilijker hebt.

De handdoek in de ring gooien wanneer je aanleg voor overgewicht hebt?

Ondanks aanleg voor overgewicht is het mogelijk een gezonde lichaamssamenstelling te krijgen en te behouden. Je zal dan alleen nog strikter moeten zijn op je leefstijl. Het kan je tegen zitten als het gaat om aanleg en dat is heel erg vervelend. Je zal harder voor een slank en gezond lichaam moeten werken dan een ander die deze aanleg niet heeft. Geen leuke boodschap, maar gooi niet de handdoek in de ring. Je hebt er zelf nog steeds veel invloed op.

Amerikaans onderzoek ((Parent & Alquist, 2015, p. 344) laat zien dat mensen die geloven dat ze niks aan hun overgewicht kunnen doen vele malen ongezonder leven dan de mensen die wel geloven dat ze iets aan hun gewicht kunnen doen. Puur het bewustzijn dat een gezonde leefstijl ook voor jou een positieve invloed heeft op je gezondheid leidt er al toe dat je gezondere keuzes maakt.

Conclusie: aanleg voor overgewicht?

Concluderend kunnen we stellen dat het voor de één moeilijker is om op gezond gewicht te blijven dan voor een ander. Er kan namelijk sprake zijn van een genetische reden waarom je meer kans op overgewicht hebt. Maar dat is nooit een reden om de handdoek maar in de ring te gooien. Wanneer je gelooft dat jij er zelf helemaal niets aan kunt doen, resulteert dat in een nog ongezondere leefstijl.

Gebruikte bronnen

Friedman, K. E., Reichmann, S. K., Costanzo, P. R., Zelli, A., Ashmore, J. A., & Musante, G. J. (2005). Weight Stigmatization and Ideological Beliefs: Relation to Psychological Functioning in Obese Adults. Obesity Research, 13(5), 907–916. https://doi.org/10.1038/oby.2005.105

Parent, M. C., & Alquist, J. L. (2015). Born Fat. Health Education & Behavior, 43(3), 337–346. https://doi.org/10.1177/1090198115602266

Puhl, R. M., Moss-Racusin, C. A., & Schwartz, M. B. (2007). Internalization of Weight Bias: Implications for Binge Eating and Emotional Well-being*. Obesity, 15(1), 19–23. https://doi.org/10.1038/oby.2007.521

UMCG. (2016, 16 december). HealthyAgeingLezing over verborgen dikmakers [YouTube]. Geraadpleegd op 11 februari 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=spFSl8Xpp58&t=500s

Over de auteur:

Reinder van Moolenbroek

Reinder van Moolenbroek

Personal trainer bij Movement Lab

Meer blogs over voeding

2020-11-11T13:49:08+00:00

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant