Home » 2 redenen waarom avondmensen het lastiger hebben

2 redenen waarom avondmensen het lastiger hebben in onze maatschappij

Als avondmens heb je het in onze maatschappij vaak moeilijker dan een ochtendmens. In dit blog lees je welke twee redenen dat heeft.

Waarom een avondmens het in onze maatschappij lastig heeft

Voordat we beginnen:

Weet je nog niet of je een ochtend- of avondmens bent? Lees hier hoe je er met een simpel testje achterkomt.

De twee redenen waarom avondmensen het moeilijker hebben:

1. De sociale jetlag

De meeste werkgevers verwachten dat je uiterlijk om 09:00 begint met werken en in sommige beroepen moet je nog veel eerder beginnen. Wanneer een avondmens zo’n baan heeft, moet hij dus elke werkdag op een voor hem onnatuurlijke tijd wakker worden. ’s Avonds lukt het gewoon niet om eerder in slaap te vallen, dus daar kan hij geen extra uurtjes slaap pakken. Gevolg is dat een avondmens vaak te weinig slaap krijgt en dus last heeft van vermoeidheid. We zeggen dan ook wel eens dat avondmensen in een “sociale jetlag” leven.

Stel je voor dat je pas rond 00:30 in slaap kunt vallen. Je wekker gaat weer om 07:00, want om 08:30 word je op je werk verwacht. Dat betekent dat je elke nacht ongeveer 6,5 uur slaapt. De meeste mensen hebben niet genoeg aan 6,5 uur slaap. Je mist voornamelijk een groot deel van je REM-slaap die belangrijk is voor het verwerken van informatie en het ontwikkelen van je hersenen.

2. “Avondmensen zijn lui”

Avondmensen worden nog wel eens bestempeld als lui. Ze horen misschien wel eens uitspraken als “Je kan toch wel iets eerder uit bed komen?” of “ Ga gewoon eerder slapen.”. Avondmensen kunnen er echter niets aan doen dat ze pas later in slaap vallen. Het is hun genetisch lot. Hoe dit komt, lees je hier.

De logische volgende vraag

De volgende vraag is natuurlijk: kan je dan een ochtendmens worden? In dit blog lees je het antwoord op die vraag.

Over de auteur:

Jesse Romijn

Jesse Romijn

Personal trainer en leefstijlcoach bij Movement Lab

Meer blogs over slaap

2020-11-11T13:45:46+00:00

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant